vrije artsenkeuze in gevaar!!!!

 

 'Patiënten moeten zelf arts kunnen kiezen'

door Patricia Boon, woensdag 16 apr 2014

AMSTERDAM - 

Patiënten moeten zelf kunnen blijven kiezen naar welke arts ze willen gaan. Daarom moet het aanpassen van de Zorgverzekeringswet van de baan.

  Foto: ANP 

Dat vindt de organisatie VvAA, die meer dan 114.000 professionals als medici, paramedici en zorginstellingen representeert. De organisatie doet een dwingend beroep op de Tweede Kamer om nee te zeggen tegen de aanpassing zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onlangs voorstelde.

Vrije keuze afschaffen

Volgens de NZa betalen burgers per jaar ongeveer 100 euro te veel aan zorgpremie omdat verzekeraars behandelingen vergoeden van zorginstellingen met wie ze geen contract hebben. Ze moeten die zorg nu nog vergoeden volgens de wet. De zorgwaakhond wil de wet dan ook aanpassen, zodat zorgverzekeraars effectiever zorg kunnen inkopen. „Hierdoor nemen de verschillen tussen de pakketten en de premies toe en hoeven niet alle verzekerden mee te betalen aan zorg die overbodig of niet effectief is”, aldus de NZa.

„De nadelen die gepaard gaan met aanpassing van de wet heeft de NZa niet verteld”, zegt Edwin Brugman van de VvAA. „Waar de NZa feitelijk voor pleit is de vrije artsenkeuze af te schaffen. Het is onze overtuiging dat mensen niet zo maar, ook niet op basis van een lokkertje van € 100,-- willen afzien van het recht om hun eigen (huis)arts, tandarts, fysiotherapeut of psycholoog te kiezen.”

Nu is het nog zo dat patiënten zelf de zorginstelling kunnen uitkiezen waar zij zich laten behandelen. Mocht de zorginstelling geen contract hebben met de verzekeraar, dan wordt toch rond de tachtig tot honderd procent van de behandeling vergoed.

Huisarts/Tandarts om de hoek

„Maar wanneer jouw huisarts/tandarts om de hoek in het nieuwe jaar geen contract meer krijgt van de zorgverzekeraar, kun je daar niet meer heen”, aldus Brugman. „Of dat een chronisch zieke patiënt, die al jaren voor zijn ziekte onder behandeling is bij een instelling of zorgverlener en een vertrouwensrelatie met zijn behandelaar(s) heeft opgebouwd, van de ene op de andere dag de deur wordt gewezen omdat er geen afspraken zijn gemaakt met de zorgverzekeraar en de zorg dus ook niet meer wordt vergoed. Dat is ons inziens volstrekt onwenselijk.”

VvAA heeft inmiddels een brief naar alle Kamerleden gestuurd waarin zij hen oproept te voorkomen dat een fundamenteel recht van alle Nederlandse burgers wordt aangetast. Daarnaast heeft VvAA al haar leden opgeroepen een petitie te ondertekenen tegen dit voorstel. Ook delen alle leden van de organisatie een facebookpagina ‘redpatiënt met patiënten waarin wordt opgeroepen te tekenen tegen de aanpassing van de zorgverzekeringswet. „Het mag tenslotte niet zo zijn dat zorgverzekeraars voor de Nederlandse burger gaan bepalen waar en door wie zij behandeld worden.”

Wel is het zo dat zorgverzekeraars een polis aanbieden waarmee de patiënt zelf kan kiezen waar hij of zij naar toe wil. Dit is de zogenoemde restitutiepolis. Daarvoor moet echter wel meer worden betaald.